• ВремеРаботно време: Пон-Петок 08:00-18:00 ; Сабота 08:00-14:00  телефон02 5116 700 

Како се нанесува Течна Гума

Подготовка

Течната гума како една од најпрактичните хидроиозолации се нанесува во повеќе чекори. Течната гума се нанесува од страната од каде има продор на влага и вода. Најчесто од надворешната страна. Не се нанесува од внатрешната страна зашто влагата и водата ќе си најдат друг пат и ќе избијат на друго место. Посебен мајстор за течната гума нема. Може да ја нанесе било кој мајстор или по вешт домаќин 🙂

Пред да се почне со нанесување на течната гума имајте предвид :

  • Се нанесува при температури над 5°C и не се препорачува да се работи на температури над 35°C и изведба во зимски услови и голема влажност на воздух.
  • Површината добро исчистете ја. Подлогата на која се нанесува  Течна гума мора да биде чиста, и сува со максимална влажност од 8% – 12%
  • Површината проверете ја од ронење и распаѓање
  • Доколку бетонската подлога е испукана, пукнатините треба да се пополнат или целата површина да биде глетована (со лепак за надворешни услови)

 Чекор 1

Грунд течноста се премачкува на површината.Има за цел Да се отпраши, исчисти и зголеми лепливоста на површината. Оставате грундот да исуши 8 часа.
 

 

Чекор 2

По сушење на основата со четка или ваљак се нанесува  (течна гума) – парцијално метар по метар. Погрижете се убаво цела површина да биде покриена. Внимавајте многу дебел слој да не нанесете.

 

Чекор 3

Веднаш на првиот метар додека течната гума е мокра се поставува полиестерско платно за армирање. Осигурајте се дека платното е цврсто поставено врз првиот слој.

 

 

Чекор 4

Врз платното се нанесува уште еден слој  течна гума се додека платното целосно не биде покриено. Значи платоното е во "сенвич" помеѓу двата слоја на течна гума. Оставете да исуши минимум 8часа.

 

4.Финален чекор

Откако претходниот слој е добро исушен и сув на допир се нанесува последен завршен слој на течна гума. 

 

Резултат

Ако се оди во најдобар ред, ќе потрошите околу 16 часа и околу 360ден за м2. Секако тоа многу зависи од површината дали е  рамна, порозноста и вештината на мајсторот 🙂 Добивате конечно решавање на водата и влагата што ве мачеше толку време.

 

Како да купите?

Тоа е најлесниот дел 🙂 Дојдете кај нас во продавница каде нашиот стручен кадар ќе ви објасни и ќе ве насочи што точно да купите. Или пишете ни во порака и ние ќе ви го пратиме по карго.